Verslag natuurwerkdag zaterdag 5 november 2022

Landschappen.nl organiseert al 20 jaar de Natuurwerkdag, hier vind je meer informatie https://www.natuurwerkdag.nl/organisatie. Locatie de Oeverlanden van de Crommenije is dit jaar gekozen voor de werkzaamheden. Hoe populair het gebied was bleek wel uit het feit dat de 24 beschikbare plekken al heel snel vol waren.

 

Uiteindelijk verzamelden zich rond 8.30 uur 23 personen op de Rodenburghoeve, naast de bekende gezichten uit de werkgroep Ham en Crommenije ook een aantal nieuwe gezichten.
De koffie en thee met wat lekkers werd genuttigd waarna de hele groep zich opstelde voor de groepsfoto.

 

Hierna stapte iedereen op de fiets. Op de locatie aangekomen gaf de boswachter, Edwin Kapitein, uitleg over de werkzaamheden; het gemaaide riet diende bij elkaar geharkt te worden en daarnaast moest er een nieuw pad gemaakt worden ter vervanging van het oude. Het oude pad is vrijwel onbegaanbaar geworden. Dit komt doordat de wortels van de zo’n 30 jaar geleden gekapte bomen zijn weggerot zodat de bodem niet meer stevig is. Op een flink aantal plaatsen zak je er nu doorheen en aangezien er het komende jaar weer excursies georganiseerd gaan worden moest er een nieuw pad gemaakt worden. Dankzij de Natuurwerkdag kon deze klus grotendeels geklaard worden.

 

Natuurlijk is er de wens dat dankzij deze Natuurwerkdag nieuwe mensen zich gaan aansluiten bij de werkgroepen Ham en Crommenije en werkgroep Krommenieër Woudpolder. Op bijgaande foto’s is te zien dat er hard werd gewerkt.

 

 

Natuurlijk was er ook tijd voor een praatje en een rustpauze met koffie/thee en koek.

Aan het einde van de ochtend werd het pad officieel geopend, bij gebrek aan een lint en een schaar voldeed in dit geval een dunne tak en een takkenschaar.

Vervolgens werd alle gereedschap weer verzameld, als ook de geoogste zaailingen. Deze jonge boompjes worden gedoneerd aan het project www.meerbomen.nu.

Moe en voldaan vervolgens terug naar de Rodenburghoeve voor een uitstekende lunch van soep en broodjes verzorgd door Anemoon van Harlingen.

We kunnen terugkijken op een geslaagde dag, er is een hoop werk verricht, de sfeer was goed evenals het weer.

Sonja van Wijnen/7 november 2022

#natuurwerkdag #5november #natuurwerkdag5november #kwp #krommenieerwoudpolder #staatsbosbeheer #meerbomennu