Verslag Nacht van de Nacht op de Rodenburghoeve

De Natuur en milieufederaties organiseren ieder jaar Nacht van de Nacht waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk het licht uit te doen. De werkgroep Crommenije greep ook dit jaar de kans om dit te combineren met een avond op de Rodenburghoeve en heeft op 28 oktober 2023 zo’n 35 mensen mogen begroeten waaronder een aantal kinderen.

In de kantine was een kleine expositie ingericht en in de stallen, onder toeziend oog van het aanwezige vee, hebben Sidney Strangmann en Maarten Breggeman een drietal lezingen gegeven; Hoe te beginnen met amateurastronomie, Exoplaneten voor en door amateurs en De maan, met extra aandacht voor gedeeltelijke maansverduistering. Ook werd er door Mark Kristel aandacht besteed aan de activiteiten van de Sterrenwacht Vesta.

 

 

Na het luistergedeelte was er tijd voor een korte pauze en het nuttigen van een consumptie. Het plan was om na de lezingen gebruik te gaan maken van de aanwezige telescopen om ook de maansverduistering te bekijken maar omdat de bewolking steeds dichter werd hebben de aanwezigen dit tussendoor gedaan.

Tot slot was er nog de wandeling langs het lint met de brandende olielampjes de polder, dit gaf een beetje een beeld hoe het zou zijn als het licht echt helemaal uit is. Ondanks de bewolkte hemel kon de vrijwilligersgroep Crommenije en de Sterrenwacht Vesta spreken van een geslaagde avond; de belangstelling en het plezier op de avond was duidelijk aanwezig en de regen bleef gelukkig uit.

Sonja van Wijnen/2 november 2023