Natuurwerkdag op 5 en 6 november 2021

De landelijke Natuurwerkdag werd dit jaar verspreid over twee dagen, nl 5 en 6 november. Landje C169 was, evenals in 2019, uitgekozen om hier aan mee te doen. De opkomst was uitstekend, alle beschikbare plekken waren bezet en op de dag zelf waren we in totaal met 24 man/vrouw.

De Natuurwerkdag is in 2020 niet doorgegaan door de corona en dat was goed te zien. Het riet stond zeer hoog en er was een enorme hoeveelheid aan zaailingen van onder meer berk en eik. De braam heeft ook gedurende twee jaar kunnen woekeren.

Op vrijdag is er alvast wat voorwerk gedaan door een kleine groep.

Tevens diende er gemaaid te worden met de bosmaaier en de éénassige motormaaier.
Het werk kon zelfs niet in 1 dag afgemaakt worden en op zaterdag is door Han met de bosmaaier en Johan met de motormaaier nog flink doorgewerkt om alles afgemaaid te krijgen.

Na de opstart met koffie en uitleg werd er al gauw druk riet geharkt en geprikt om het vervolgens aan de kanten van het perceel te deponeren, het zou beter zijn om het af te voeren, maar helaas is dat niet mogelijk. Rond half elf werd er pauze gehouden met koffie met wat lekkers erbij.

 

Na de pauze werd er nog even flink doorgewerkt om ook het voorste stuk van het perceel rietvrij te krijgen. Op het achterste stuk werd er een rietberg gemaakt voor de bergeenden zodat zij in het voorjaar weer de strijd om het mooiste meisje aan kunnen gaan.

 

De bergeenden zijn er blij mee, zo zag het er vorig jaar uit

De zaailingen zijn verzameld en bij elkaar gelegd. De boompjes worden opgehaald door Landschap Noord-Holland in het kader van de actie meerbomennu.nl. Toevalligerwijze is de eerste aanmelding gedaan met boompjes van Landje C169.

Na afloop van de geslaagde ochtend was er een uitstekende lunch, met dank aan Anemoon van Harlingen. Inwendig gesterkt en bijgepraat kon iedereen tenslotte weer naar huis.

Sonja van Wijnen

#Natuurwerkdag #meerbomennu #krommenieerWoudpolder

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.