Natuurwerkdag 2023

De natuurwerkdag 2023 heeft ook landelijk gezien weer veel aandacht gehad!

12.204 deelnemers uit heel Nederland hebben deelgenomen aan in totaal 546 klussen. Onze klus in Krommenie was op Landje C169 aan de Uitweg, de enige klus in Noord-Holland die helemaal volgeboekt was. De dag ervoor was het gebied helemaal gemaaid waarbij er gebruik gemaakt was van een rietbinder. Op weg naar de startlocatie zag het er naar uit dat dit een enorme klus zou worden. Maar gelukkig was er eerst de koffie en uitleg over de werkzaamheden en de ARBO regels door Jaap van Harlingen.

 

Hierna gingen alle deelnemers gezamenlijk op weg naar het Landje C169, het bleek al snel dat het lopen over het land ontzettend zwaar was, het had heel veel geregend waardoor je laarzen snel in de modderige gras bleven steken. Men liet zich hierdoor niet ontmoedigen en al snel was iedereen hard aan het werk, een deel van het riet mocht aan de kleine sloot, het overgrote gedeelte moest aan de kant van de grote sloot gebracht worden om zodoende geen overlast te bezorgen voor de schapen als het in het kleine slootje waait. Hierbij bleek het grote voordeel van het gebruik van een rietbinder. Het was veel makkelijker om het riet te verplaatsen omdat het in bossen was gebonden, het werk vlotte dan ook bijzonder snel.

 

 

Ook werd er achterin het landje een hoop riet verzameld om een rietberg te vormen voor de bergeenden die hier in het voorjaar altijd verschijnen.

Tegen de tijd dat er een pauze ingelast zou gaan worden bleek echter dat er een flink regenfront aan zat te komen waardoor er besloten werd om nog even door te werken en het riet harken af te ronden maar het uitsteken van de boompjes achterwege te laten. Op het laatste moment is er nog een foto van een Noordse woelmuis genomen, het is wel een zoekplaatje!

 

 

Het werd een vroege lunch met lekkere broodjes en soep als altijd weer uitstekend verzorgd door Anemoon van Harlingen.

 

 

 

Sonja van Wijnen/8 november 2023