Nacht van de vleermuis op de Rodenburghoeve 26 augustus 2023

Eigenlijk is het het weekend van de vleermuis. De nacht van de vleermuis wordt ieder jaar gevierd in het laatste (volledige) weekend van augustus, zoals valt te lezen op www.nachtvandevleermuis.nl . Dit jaar valt het dus op 25, 26 en 27 augustus 2023. De vrijwilligersgroep “de Crommenije”  heeft 26 augustus uitgekozen om hier aandacht aan te besteden.

 

In de stal van de biologisch dynamische veehouderij annex minicamping De Rodenburghoeve zijn strobalen en stoelen neergezet voor de lezing van Jan Boshamer, dé vleermuiskenner bij uitstek. Er is een goede opkomst van ongeveer 45 personen waaronder een aantal kinderen.

 

 

Na de inleiding van Jaap van Harlingen waarin hij memoreert dat de vrijwilligersgroep de Crommenije niet alleen een aantal educatieve momenten per jaar verzorgt maar ook werkzaamheden in de polder verricht,  neemt Jan Boshamer het woord en vertelt een boeiend verhaal over het leven van de vleermuis, tussendoor is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen door jong en oud. Jan neemt de grootoorvleermuis als eerste voorbeeld. De naam zegt het al, hij is herkenbaar aan zijn grote oren die wel 4 cm lang kunnen worden. De grootoorvleermuis kan wel 35 jaar worden. Net als andere vleermuizen doen ze nuttig werk door het jagen op insecten zoals bijvoorbeeld muggen en nachtvlinders.  Jan vervolgt zijn verhaal met allerlei weetjes over de vleermuizen. Die variëren van het bestaan van de vleermuizen in het algemeen, er zijn fossielen bekend van 65 miljoen jaar oud, tot het feit dat vleermuizen de enige zoogdieren zijn die kunnen vliegen. Ook hebben ze een bijzonder eigenschap dat ze ultrasone geluidsgolven uitzenden om een object te kunnen waarnemen. Hoe kleiner de vleermuis is, hoe hoger het geluid is dat ze produceren. Uit de echo die vervolgens terugkomt kunnen ze een geluidsbeeld produceren.

Er zijn vleermuizen die altijd in Nederland blijven en er zijn vleermuizen die door Europa trekken zoals bijvoorbeeld de ruige dwergvleermuis. Zij worden waargenomen van Estland tot bijvoorbeeld Engeland, waarbij ze dus de Noordzee oversteken. Dit doen ze in 4 á 5 uur, en dat voor een beestje van slechts 7 gram! De vleermuizen die in Nederland blijven zoeken een overwinteringsplaats. Immers er zijn dan geen insecten meer en door te overwinteren kunnen ze hun lichaamstemperatuur en hartslag verlagen om zodoende weinig energie te verbruiken. Jan nodigt iedereen daarom uit om een vleermuiskast te plaatsen.

2023 is uitgeroepen tot het jaar van de meervleermuis

Via de website www.meervleermuis.nl kun je doorklikken en kijkje nemen in het leven van de meervleermuis of klik rechtstreeks op de volgende link: www.meervleermuis.nl/kijk-live

Na de lezing is het wachten op de duisternis zodat de aanwezigen de vleermuizen kunnen gaan zoeken. De tijd wordt gebruikt voor een kopje koffie/thee of limonade en ook is er tijd voor de andere dieren op het erf zoals een kalfje.

 

Eindelijk is het dan zover, de batdetectoren worden uitgedeeld en de aanwezigen delen zich op in groepjes. In de schuur achterop het erf kon men de vleermuizen het beste waarnemen. Het waarnemen gebeurt door de batdetector het geluid van de vleermuis op te laten vangen. De vleermuis zend ultrasone geluiden uit, die zijn voor ons niet hoorbaar, maar de batdetector zet het om in geluid die we wel kunnen horen. Op die manier is het mogelijk er achter te komen welke vleermuis het is.

Langzaam wordt het vervolgens weer rustig op het erf, de belangstellenden gaan tevreden huiswaarts. Om circa 22.00 uur wordt de avond definitief afgesloten, men kan spreken van een geslaagde avond, het was droog, de lezing was uitstekend, en de vleermuizen lieten zich van hun beste kant zien.

Sonja van Wijnen/28 augustus 2023