Aanpak rietderg Haansloot

Het bestuur van de Stichting Krommenieër Woudpolder wil een overzicht geven over de aanpak van de rietderg langs de Haansloot en een gedeelte van de Indijk. In de loop van de jaren heeft zich in de rietderg een grote hoeveelheid boomopslag ontwikkeld.

De stichting heeft dit altijd graag verwijderd zien worden vanwege het feit dat de Krommenieër Woudpolder het predicaat heeft van een Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) met als kernkwaliteit bescherming weidevogels.

Dit landschap vereist een open karakter waarbij geen bomen aanwezig dienen te zijn vanwege de mogelijkheid dat predatoren (kraaien, buizerds) van hieruit de nesten kunnen belagen.

Anderzijds heeft een ongeschonden rietderg zijn eigen specifieke biodiversiteit, zoals de aanwezigheid van veenmos, rietorchis, kale jonker, etc.

In 2014 was gemeente Zaanstad voornemens om langs de Haansloot/Indijk een fietspad aan te leggen waar de stichting fel tegen geageerd heeft en er zijn toen geen stappen ondernomen om de boomopslag aan te pakken.

Na het moment van het afblazen van de aanleg van het fietspad in 2020 werd de aanpak van de boomopslag weer actueel.

De stichting heeft zich sterk gemaakt om een aantal organisaties rond de tafel te krijgen en te kijken hoe en wie dit project kan uitvoeren.

De volgende instanties waren hierbij betrokken: Gemeente Zaanstad als eigenaar, de pachter van dit perceel (fa. Glijnis), de ecoloog van Gemeente Zaanstad, Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland en Stichting Krommenieër Woudpolder.

Tijdens de diverse bijeenkomsten heeft onze stichting er constant voor gepleit om alle bomen en braamopslag te verwijderen.

Alvorens hier toe over te gaan heeft Gemeente Zaanstad een ecologisch onderzoek laten doen en hieruit bleek onder andere dat er vele vleermuizen aldaar aanwezig zijn die de bomen als oriëntatie gebruiken en die vleermuizen zijn wettelijk beschermd.

Er moest dus een compromis gevonden worden.

In overleg met bovengenoemde organisaties is besloten dat een aantal bomen verwijderd gaat worden evenals de braamopslag en de overige bomen worden op 2 meter hoogte afgezaagd.

Er is gevraagd of de werkgroep Krommenieër Woudpolder de eventuele uitlopers nadien kan verwijderen.

Een inwonersbijeenkomst heeft er inmiddels plaatsgevonden, die overigens door veel mensen is bezocht.

Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland gaat  op 9 december 2024 beginnen met deze klus.

De  vele berkenbomen die op de hoek Haansloot-Indijk stonden, zijn in het voorjaar van dit jaar inmiddels wel verwijderd en er zijn hier weer wat uitlopers te zien die verwijderd moeten worden.

Het bestuur hoopt dat de vrijwilligers van de werkgroep zich willen inzetten om de toekomstige boomopslag te verwijderen. Mocht u na het lezen van dit verhaal mee willen helpen aan het beheer van de Haansloot neemt u dan contact met ons op, het emailadres is info@stichtingkrommenieerwoudpolder.nl.

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Stichting Krommenieër Woudpolder
Han Nool