De Westdijk bij Krommenie

Al eeuwen lang beschermt de Westdijk, de dijk langs de Crommenije tegen het water. Lang lag de dijk eenzaam in het weidegebied aan de rand van de Krommenieërpolder. De dijk was een grasdijk, alleen in gebruik voor dijkonderhoud en in gebruik door de boeren om hun percelen te bereiken.

De Westdijk loopt van Busch en Dam naar Krommeniedijk en maakt deel uit van de noordgrens van Zaanstad.

Toen Krommenie ging groeien kwam de nieuwbouw tot vlak bij de dijk en is bij de Spoetnikstraat een fietsverbinding gemaakt vanuit de Krommeniese wijk Noorderham naar de Westdijk. Een fijne verbinding tussen Krommenie en Krommeniedijk voor wandelaars en fietsers (De brug is een bromfietspad).

Nog niet zo heel lang geleden is ook het deel van de Westdijk vanaf de Militaireweg naar de brug bij de Spoetnikstraat van een asfaltlaag voorzien en werd dat deel een fietspad. En nog recenter, na de rioleringswerken in de Noorderham bij de Glennstraat, is daar een nieuwe fietsaansluiting gekomen.

Voor lokaal verkeer en als toeristische route is deze nieuwe aansluiting van groot belang. Vanaf de rotonde bij zwembad de Crommenije is nu een veilige verbinding gekomen vanuit het centrum van Krommenie naar Uitgeest en Krommeniedijk. Fietsers hebben op die rotonde voorrang en langs de Zilverschoonlaan zijn fietsstroken, de Glennstraat is een 30 km zone. Het deel van de Westdijk waar deze aansluiting op aankomt is een fietspad, dus geen autoverkeer of brommers. Dat is verderop, na de brug bij de Spoetnikstraat, anders. Het fietspad gedeelte houdt daar op bij het bruggetje.

In het periodiek van het “Historisch Genootschap Crommenie”, “de Krommenieër Kroniek” (no 94) juni 2019 staat een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de Westdijk bij Krommeniedijk, samengesteld door de heer Henk Baartse.

De Westdijk biedt de plaatselijke bevolking, maar ook de toerist die de toegang tot de Westdijk heeft gevonden, ieder jaargetijde veel moois te zien en te genieten. De Westdijk komt niet voor op de knooppunten kaart voor fietsers en er zijn geen andere fietsroutes (bekend) die via de Westdijk gaan. Er zijn wel wandelroutes die via de Westdijk gaan.

Als bewoners van Krommenie en Krommeniedijk zijn wij blij met deze mooie dijk en zitten daarom niet te wachten op aantasting van de natuur door een duur fietspad langs de Haansloot dat (voorlopig) nergens op aansluit, maar wel een dure investering is.

Het plan van de gemeente Zaanstad voor een fiets/wandelpad langs de Haansloot is een slechte investering, voor de natuur maar ook voor het toerisme!

 

“Dus geniet van de natuur langs de Westdijk,

zonder de polder langs de Haansloot aan te tasten!!!”

 

Bert Veneman, november 2019